Sponsra Sävar IK varje gång du handlar på ICA Sävar!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävar Idrottsklubb
Idrott till glädje för alla
RÖDA TRÅDEN

Varje ledare till barn och ungdomar under 18 år i Sävar IK ska lämna in ett registerutdrag!

  

Sävar IK vill ge våra barn en trygg tillvaro – det viktigaste är att vi har kloka ledare med bra värdegrund men vi inför även registerutdrag, (enligt Riksidrottsförbundets beslutade riktlinjer).

 

Från 1 januari 2020 ska alla idrottsföreningar inom RF kontrollera registerutdrag (Polisens belastningsregister) för ledare som har kontinuerlig kontakt med barn. Kontrollen av utdragen är en förebyggande åtgärd som tillsammans med andra insatser ökar tryggheten i arbetet med barn- och ungdomsidrotten.

 

Vad är ett registerutdrag och vad kan det visa?

Utdraget visar endast grova brott; mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

 

Hur går det till?

Följ instruktionerna på polisens hemsida. Här nedan beskriver vi lite förenklat hur det går till.

 

  • Registerutdrag via e-tjänst
  1. Till Polisens e-tjänst En e-tjänst där begränsat registerutdrag ur belastningsregistret enkelt kan begäras ut med hjälp av e-legitimering.
  2. Skriv under din ansökan med e-legitamation och skicka in.
  3. Ta med eller lämna utdraget till kansliet, som noterar att du har visat upp ditt registerutdrag. 
  4. Om du lämnar det personligen så lämnar vi tillbaka utdraget. Vill du lämna det i kansliets brevlåda (en svart postlåda vid klubbstugans entré för intern post) så förstörs utdraget omgående efter kontrollen.
  1. KLICKA HÄR för att komma till polisens hemsida för registerutdrag och fyll i blanketten.

  2. Skriv ut och skriv under ansökan.

  3. Skicka in din ansökan via e-post (inscannad) eller via post.

  4. Ta med eller lämna utdraget till kansliet, som noterar att du har visat upp ditt registerutdrag. 

  5. Om du lämnar det personligen så lämnar vi tillbaka utdraget. Vill du lämna det i kansliets brevlåda (en svart postlåda vid klubbstugans entré för intern post) så förstörs utdraget omgående efter kontrollen.

Vem ska lämna in registerutdrag?

Alla i föreningen med en ledarfunktion från 15 år (tränare, hjälptränare, lagledare) som är i direkt och regelbunden kontakt med barn och ungdomar under 18 år. Med ledare avses här även vuxna som finns i barnens boende vid cuper och läger.

 

När ska det göras?

  • Innan säsongstart för utomhusidrotterna, dock senast 15 april 

  • Innan säsongstart för inomhusidrotterna, dock senast 30 september 

  • Registerutdraget är giltigt i 2 år. Vart tredje år ska ett nytt registerutdrag uppvisas av alla ledare på uppmaning av föreningen.

Om giltighetstiden gått ut för ert registerutdrag?

När det är tre månader kvar till att giltighetstiden går ut kommer det synas när ni loggar in på Sportsadmin så att ni blir påmind om att beställa hem ett nytt för att lämna in. När giltighetstiden för registerutdraget  har gått ut kommer ni fortsätta var medlem i föreningen men er ledarfunktion plockas bort.

 

Om någon inte vill visa upp registerutdrag?

Då får vi tillsammans ta en dialog om varför du eller berörd ledare inte vill det. Men grundprincipen är att alla med en ledarfunktion ska uppvisa ett registerutdrag och att inga undantag görs.

 

Om jag uppvisar ett registerutdrag som inte är tomt?
Med barnens bästa i främsta rummet görs en individuell bedömning om fortsatt lämplighet att vara ledare i föreningen. Beslut tas av föreningen utsedda personer. 

 

Frågor besvaras av föreningens

Respektive sektionsordförande

Verksamhetsledare Maria Bergkvist, maria.bergkvist@savarik.se

 
 
Anmälan till aktivitet
Kommande evenemang
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt