Sävar IK är Årets idrottsförening i Västerbotten 2019!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävar Idrottsklubb
Korpen

Kom med ut i det fria med fototävlingen "Alla är naturfotografer"
Kom ut och fota- luften är fri #allaärnaturfotografer

Sävar IK/Korpen är med och bidrar till Friluftslivets år 2021- ”Luften är Fri”. Det tänker vi fira med att under året hålla en fototävling för alla med namnet ”Alla är naturfotografer”. Det innebär att du som har en mobil eller en kamera kan vara med och tävla varje månad. I slutet av året blir det en utställning som visar natur, platser och människor i Sävar med omnejd. Fram med mobilen och fota!

Alla är välkomna att delta. Oavsett om du är vuxen, barn, har digitalkamera eller mobilkamera! Bilden bedöms både utifrån om den är vacker, eller rolig eller har ett tema som sammanstrålar med månadens tema (se nedan).


Så här gör du för att delta:

1) Ta en bild, t ex med din mobilkamera, och publicera den på Instagram eller Facebook i gruppen ”Aktiva Sävar

2) Skriv i bildtexten var någonstans i Sävarådalen bilden är tagen, eller visa på tex Googlemaps (syftet är ju också att tipsa andra var det finns fina ställen i Sävarbygden.)

3) Ange taggen #allaärnaturfotografer

4) Lägg till plats och publicera

5) Följ gruppen ”Aktiva Sävar” på Facebook

Kom ihåg att du måste ha ett öppet konto på Instagram för att vi ska kunna se ditt bidrag.

(Om du inte har Instagram eller Facebook kan du skicka ditt tävlingsbidrag till korpen@savarik.se)

 

Varje månad har ett tema med friluftsliv som du uppmanas fota och tolka. I den här utmaningen vill vi också synliggöra urfolket samerna som sedan urminnestider bebott dessa trakter och de samiska årstiderna som är nära kopplade till naturens kretslopp. Naturens kretslopp och människors nära relation till sin miljö synliggörs också av de samiska namnen för månaderna. Här är årstiderna och månaderna skrivna på umesamiska, ett av de fem samiska språk som fortfarande talas i Sverige och det samiska språket som har sin ursprung i Umeälvs dalen (Ubmeje iädnuo – Umeälven).


Dálvvie/vinter

 

 
Gïjrradálvvie/

Vårvinter

 

 

Gïjrra/Vår


Gïjrragiessie/

Vårsommar

 

 

 Giessie/Sommar

 

 

Tjakttjagiessie/ HöstsommarTjakttja/Höst

 

 


Takttjadálvvie/

HöstvinterDálvvie/Vinter

Januari  Urrajábiemánnuo 

”det nya årets månad” 

” Vinterlandskap”


Februari  Guavvamánnuo   


”Snö och is”


Mars  Njukttjamánnuo 

”svanens månad” 


”Eld”


April  Vuartjismánnuo

”kråkans månad” 

 


”Vatten”

Maj Gueddetmánnuo 

”renkalvens, födelsens månad”  

”Ljuset”


Juni  Biehtsiemánnuo 

”tallens månad” – 


”uteliv är coolt”


Juli  Sjnjïlttjamánnuo 

”pälsbytets månad” 


”Nära”


Augusti  Bårggiemánnuo 

”nya pälsens månad”  


” #Jag har aldrig…”


September  Rahkkatmánnuo ”brunstens månad” 


”Färg”


Oktober   Gålgguománnuo 

”den flyttande renens månad”  


”Människor i natur”


November  Juhttátmánnuo 

”flyttens månad” 


"Mörkerljuset”


December Juvllamánnuo 

”julens månad” 


”Lång väntan”


Fullständiga tävlingsregler

– Vem som helst får delta i tävlingen

– Bilden ska vara tagen av dig

– Bilden ska vara tagen i Umeå kommun/Sävarådalen

– Bilden ska vara tagen under 2021

– Bilden ska vara ett naturmotiv, men får även innehålla människor (som givit tillåtelse) och djur

– Det är tillåtet att lämna in fler än ett tävlingsbidrag. Gärna flera varje månad.

– Juryn består av representanter i Sävar IK, Linda Bogren och Per Höglund

– Vinnarna kommer att kontaktas och offentliggöras senast den 2:a i månaden efter foto-utmaningen.

– Fotografen äger rättigheterna men genom att delta i tävlingen får Sävar Ik/Korpen fritt använda bilderna i publikationer, på hemsidan, i sociala medier och sammanslagen utställning av alla bilder från Friluftslivets år.

Utmana dig själv för din egen och andras hälsa- Sävar Challengize
2021-03-05 17:24

Har du som Sävarbo undrat vilken sida av Sävar som är mest aktiv? Vilken sida av ån om är starkare (den där dragkampen på midsommar räknas ju inte...)? Från den 22 mars-2 maj pågår Sävar Challengize där ni som bor på samma gata går ihop och bildar ett lag. Tillsammans under sex veckor registrera ert lag all aktivet som du genomför i en app för att samla värdefulla poäng till ditt lag. På så sätt hjälper ni varandra att klättra i tabellen och utmana andra gator i Sävar. Anmäl dig och dina grannar fram till den 21/3. Vi kommer i slutet av perioden veta vilken sida av ån som "vann" och vilken gata som är mest aktiva. Kom ihåg att en unik nyckel skapas kring varje deltagare som sedan används som en del av poängberäkningen. Lägg sedan till vald aktivitet, tid och distans så ger detta en algoritm som ger individuellt baserade Challenge Points. Det innebär att man som "soffpotatis" kan börja motionera och tävla i samma lag som en elitmotionär på lika villkor. Så alla behövs!

 

Hur kan detta hjälpa andras hälsa? Sävar IK/Korpen får 100kr I kick-back. 50 kr av dem går till att öppna upp Rogers Café (lön till ungdomar födda 2003-2000) mellan 13.00-19.00 som syftar till att göra Sävar IP till rörelserik mötesplats i Sävar under sommaren. 50 kr skänker Sävar IK/Korpen vidare till ACCESS https://access-sydafrika.org/omaccess.html , som är en Sävarförening, som hjälper AIDS-drabbade I Kapstaden och stöttar Lifezoone som jobbar med fotboll för att ge hopp till unga i kåkstäderna. Var med motionsutmaningen för din egen och andras hälsa!

Utmaningen pågår 22 mars-2 maj och vänder sig till alla i Sverige. Men för att vara med i den unika satsningen som gör att du stöttar Rogers Cafe/Sävar IK och projektet I Kapstaden måste du göra som följer:

  1. Anmäl här: https://www.challengize.com/korpen/
  2. Namge laget och börja med ordet ”Sävar”. Tex ”Sävar, Timotejvägen” eller ”Sävar, Generalsvägen”. På så sätt kan vi lättare hitta lag i Sverige som hör till Sävar och tävlar mot varandra. Eftersom hela Sverige är med så sätter vi förhoppningsvis också Sävar på Sveriges karta som en rörelserik plats!

Eller

  1. Vill ni anmäla flera deltagare samtidigt och betala mot faktura? Använd bifogad Excelfil och skicka till sellidj@korpen.seså skickas underlag till er. 
  • Tid: 22 mars- 2 maj 2021 (anmälan är öppen till 21 mars).
  • Pris per person: 195 kr exkl moms, 245 kr inkl moms. Korpen Challenge är godkänt som friskvård enligt Skatteverkets regler. 

Så fungerar Korpen Challenge

Korpen Challenge går ut på att du under sex veckor ska registrera all aktivet som du genomför i en app för att samla värdefulla poäng till ditt lag. På så sätt hjälper ni varandra att klättra i tabellen och utmana andra arbetsplatser runt om i landet. I Korpen Challenge räknas all aktivitet, så oavsett om du cyklar, yogar, jobbar i trädgården, spelar padel, kickar boll, står upp och jobbar eller promenerar kan du klicka i poängen i Challengize-appen och få Challenge Points. 

För att delta i Korpen Challenge behöver din arbetsplats skapa ett lag på 6–10 personer. Är ni fler än tio personer är det bättre att bilda fler lag. Tävlingen pågår under sex veckor och är fördelad på tre etapper som alla har olika värde. Detta för att ett lag inte ska kunna dra ifrån för stort redan i starten, så det gäller alltså att hålla motivationen och engagemangen uppe under hela perioden för att kunna ta hem vinsten och på så sätt kunna titulera sig svensk mästare i motion. 

Challenge Points

Tävlingen är uppbyggd på smarta och vetenskapliga Challenge Points. Poängen utgår från vem du är och vad du har gjort. En unik nyckel skapas kring varje deltagare som sedan används som en del av poängberäkningen. Lägg sedan till vald aktivitet, tid och distans så ger detta en algoritm som ger individuellt baserade Challenge Points. Det innebär att man som soffpotatis kan börja motionera och tävla i samma lag som en elitmotionär på lika villkor.  

Aktiviteter registrerar du med några få knapptryckningar i Challengize-plattformen. Det gör du via mobilen, läsplattan eller datorn. I plattformen och appen följer du hur det går för dig, ditt lag och alla dina kollegor. Du kan peppa dina vänner, dela bilder eller bara gilla att en kompis rört på sig. Ju mer du gillar och kommenterar, desto roligare blir det! Se film: https://www.youtube.com/watch?v=g28ZJ0XLuBo

Enkel att betala och nyttja ditt friskvårdsbidrag

Korpen Challenge är godkänt som friskvård enligt Skatteverkets regler. När du anmäler dig till Korpen Challenge och betalar med kort mailas ett kvitto till din mailadress. Vill ni anmäla flera deltagare samtidigt och betala mot faktura? Kontakta i så fall kajsa.sellidj@korpen.se så skickas underlag till er. 

Vinnarna fototävling Februari månad Guavvamánnuo- Snö och is
2021-03-04 22:37
Vilka fotografer! Fler bilder än någonsin inskickade

Då har vi februaris vinnare i fototävlingen #allaärnaturfotografer. Vill du vara i mars deltävling på tema ”Eld” gå med i gruppen Aktiva Sävar eller på Instagram och publicera en bild med #allaärnaturfotografer och #luftenärfri så är du med. 

 

VINNARE Februari på tema snö och is.

Vinnare

 

Fotograf: Marie Lundkvist

Titel ”Like a bird on a wire”
Motivering: Bilden triggar vår fantasi, visst ser ni också en fågel av snö och is om sitter på sin gren och tittar lite snett ut ur bilden. Den är ganska nöjd och är rätt rund om magen, sävarborna har bjudit på ordentligt med mat i vinter.

 

Fotograf: Johan Vall

Titel: Norrsken mot Tväråmark.

Att få fatt på norrskenet och sätta det på bild som Johan Vall lyckas med kan vi få nog av det? Underbara färger och en känsla av hur snabbt norrskenet kan röra sig.

 

Fotograf: Linn Forsberg

Titel: Guavvamánnuo, snö och is vid Hässängsforsen

Vilken utsikt, vilken plats och vilket sällskap att få sitta där och prata om stort och om smått. Friluftsliv med barn. Små utflykter i kvarteret. Den röda mössan är som ett utropstecken i den för övrigt kalla färgskalan.

 

Fotograf: Hans-Peter Stolpe

Titel: Vinter-ån

Den här är vintern med kallsnö och pudervackra grenar. En vit vinter utan grus och slask. Hans-Peter har fångat Sävarån med is och glimmande snö. Vi saknar redan vintern.

 

Fotograf: Anna Linusson

Titel: På skidor från Rovögerns hamn till Tavasten.

Vilken dramatisk miljö, isen och snös skapar formationer som bara is och snö kan. Här sugs man rakt in i bilden och får sällskap av en hund.

 

Fotograf: Lina Stenlund

Titel: ”Vad är ett Vasalopp…”

Vad är en vinter utan skidor och hur glad blir man inte varje gång solen syns till, lite längre för varje dag. Vi bara måste stanna till för att föreviga denna stund. Att handskarna fick vara med satte pricken över i:et. Att Lina dessutom åkt ett Vasalopp på Johannesforsspåret är ju också en bedrift!

 

 

Är du född 2004? Sök jobb på Rogers café i sommar!
2021-02-25 12:26
Sävar Iks nya Muurikka som ska gå varm i sommar (motorsågen är där för att få en uppfattning om storleken)

Är du född 2004? Utåtriktad? Gillar att få andra att röra på sig och kan peppa? Kan tänka dig servera kaffe och bulle? Hyra ut discgolfdiscar? Steka lite souvas på Muurikkan? Gillar att hänga med folk med lite juste musik? Då ska du söka jobb på Sävarcamp eller på Rogers Café som är fiket uppe vid Sävar IP.

Nyheter från våra lag
Nyheter från föreningen
Sävar Idrottsklubb, 27/02 09:00 
Sävar Idrottsklubb, 25/02 12:00 
Sävar Idrottsklubb, 23/02 14:25 
Sävar Idrottsklubb, 21/02 21:42 
Sävar Idrottsklubb, 16/02 15:48 
 
Vi finns på Linkedin
Stöd Sävar IK
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt