Sävar IK är Årets idrottsförening i Västerbotten 2019!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävar Idrottsklubb
Idrott till glädje för alla

Umeå kommun öppnar upp hallar även för gymnasieungdomar.

Från och med den 8 februari öppnar Umeå kommun upp hallar och andra inomhusmiljöer för föreningsdriven verksamhet även för ungdomar födda 2002-2004. Det innebär att vi också kan börja träna inomhus igen med denna målgrupp.

 

De nya restriktionerna innebär att föreningsledd träning är tillåtet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

 

För målgruppen födda 2001 och tidigare är hallarna fortsatt stängda, helt i linje med Regeringens rekommendation att hålla icke-nödvändiga offentliga lokaler stängda intill den 21 februari. Med denna målgrupp är vi alltså fortsatt hänvisade till att träna utomhus och utföra aktiviteten i mindre grupper.

 

Läs mer om Umeå kommuns beslut här.  (Umeå Fritids hemsida)

Riktlinjer Corona 210207

Från den 14 december gäller nya nationella föreskrifter och allmänna råd som ersätter lokala och regionala som upphörde att gälla 13 december. Begränsningen enligt förbudsförodningen - att offentliga tillställningar är begränsade till 8 deltagare - kvarstår. Den ska även ses som normerande för andra sammanhang. Dessa uppdaterades den 6 februari då ungdomar födda 2002-2004 (gymnasieungdomar) läggs till till det generella undantag som organiserad föreningsidrott har. 


För vår verksamhets gäller att alla barn och ungdomar födda 2002 och senare nu kan träna, även inomhus. 


Generellt gäller:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter. Omklädningsrummet kan användas som ett kapprum, för att hänga in kläder, men vi ska inte spendera någon längre stund där. 

 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning. Torka av med desinfektionsmedel eller vanligt rengöringsmedel.

 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

 • Vi undanber oss all publik på träning

 • Se på helheten runt träningen, inte bara det som händer på golvet när träningen väl är igång. Vi samåker inte. Föräldrar lämnar barn på parkeringen, om nu inte barnen tar sig till träningen för egen maskin. Vi tömmer hallen innan nästa grupp kommer in. Vi tömmer genom de två yttersta dörrarna och fyller på i mitten.


För barn och ungdomar födda 2002 och senare gäller:

 • När det är möjligt ska vi hålla träningar och andra aktiviteter utomhus. 

 • Att vi minimerar antalet personer som närvarar samtidigt, att vi undviker trängsel. För dessa är inte 8-personersgränsen formellt normerande, men vi anser att större grupper ändock med fördel kan delas upp. 


För de födda 2001 och tidigare

 • Det ska gå att säkerställa ordentliga avstånd (2 meter) under hela passet. 

 • Utövarna får inte dela utrustning (tex handbollar)

 • När det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus. Varje pass som flyttas ut är av godo. (just nu är Umeå Kommuns inomhusanläggningar dessutom stängda för denna målgrupp). 

 • Undvika gemensamma omklädningsrum. 

 • Utföra aktiviteten i mindre grupper. Här är 8 normerande. 


Samtidigt är det viktigt att vi håller i. 

Att idrottsrörelsen får möjlighet att starta verksamhet trots att smittspridningen är alarmerande och sjukvården är ansträngd ska vi se som en signal. Det är en signal att idrott, aktivitet och rörelse är viktigt för folkhälsan och det allmänna välmåendet. Det är särskilt viktigt för våra barn och ungdomar. Föreningsstyrelsen vill därför betona att vi tycker att det är viktigt att ni håller igång någon form av träningsverksamhet. Ungdomar har ett stort behov av att röra på sig, behöver ofta stödet som en organiserad träning innebär och mår bra av att göra aktiviteten tillsammans med andra. Men vi behöver samtidigt vara ansvarstagande och kloka. Det går inte att köra på med samma aktiviteter som möjligt. Vi behöver säkerställa att verksamheten sker på ett smittsäkert sätt. Vi behöver hitta helt nya former och sätt att röra på oss. 


Några kommentarer

Kan varannat pass ske utomhus? Om ni också delar upp en större grupp på två delar kan den ena gruppen vara inne när den andra är ute. 

Kan några pass vara individuella eller parvis men med gemensam start och avslutning? Denna start och avslutning skulle också kunna vara digital i Google Meet eller annan plattform.


 
Vi finns på Linkedin
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt