Sponsra Sävar IK varje gång du handlar på ICA Sävar!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävar Idrottsklubb
Idrott till glädje för alla
RÖDA TRÅDEN

Träningsupplägg Handboll
Här finns förslag på träningsupplägg som utgår från Svenska handbollsförbundets inriktning för barn- och ungdom. Vi hoppas kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass.

 

Träningarna tar hänsyn till barns och ungdomars mognadsnivå för att träning och match ska anpassas till deras fysiologiska, psykologiska och sociala förutsättningar. Våra träningar strävar mot vad Idrotten vill (Riksidrottsförbundets idéprogram)  - att idrott för barn ska vara lekfull och allsidig och bygga på barnens olika utvecklingstakt. Detta för att ge bästa förutsättningar till långsiktig idrottslig utveckling.

 

Spelet som utgångspunkt

Vid planering av en träning är det viktigt att ha spelet som utgångspunkt. Varje träningstillfälle bör ha ett centralt tema som utgår från anfallsspel eller försvarsspel. Utifrån respektive tema väljs övningar med inriktning på färdighets- eller spelövningar.

Övningar som utgår från spelet bidrar till att förutsättningar för lärande ökar. Helheten i spelet blir en effektiv inlärningsmetod. Om träningen liknar spelet ökar möjligheten för spelarna att lära sig handboll och att utveckla sina färdigheter.

 

Tänk på, att spela med färre antal spelare och mindre yta gör att antalet handbollsaktioner med boll ökar per spelare.

Träningar E- och D-ungdom.

Ha kul med boll! Utveckla grundtekniken fånga, kasta, dribbla, springa. Arbeta med att utveckla allmän motorik och koordination. Rent tekniskt är fånga och passa är det klart viktigaste i denna ålder. Om det är de enda de kan efter D-ungdom så är det tillräckligt. I övrigt ska vi se till att de har roligt och utvecklas. 

 

Vi övar inte uppställt försvarsspel i minihandboll, bara ”ta bollen” och ”se till att vara mellan boll och mål” över hela banan. Anfallsspelet har fokus på korta passningar, att alla ska röra bollen och rörelse utan boll (springa sig fri). Alla ska spela på alla platser. Vi har inga fasta platser. Vi har inga fasta målvakter. Alla ska (helst) prova på att vara målvakt, även om vi inte ska tvinga någon som verkligen inte vill. 

 

Tänk:

B. Bollkontaktsgrad – så mycket övningar som möjligt med boll. Den enskilde spelarens bollkontakt i centrum. Studsa, passa, rulla, skjuta osv.

R. Rolighetsgrad – hitta roliga övningar, nya sätt att aktivera sig med boll. Använd leken.

A. Aktivitetsgrad – se till att ha övningar som övar och aktiverar många samtidigt (helst med boll). Inga köer. 

 

I slutet av andra D-året kan det vara lämpligt att börja med spel på stor plan, fortfarande med liten boll, mest bara för att känna på. Lämpligtvis kan träningen ske tillsammans med den förstaårs-C-ungdom, som man kommer att spela med året efter.

TIPS OCH INSPIRATION FRÅN OLIKA FÖRBUND NEDAN
 
Svenska Handbollsförbundets ledartips

Här hittar du massor av matnyttig för Barntränare, 6-10 år, Svenska Handbollsförbundet

  1. Bollekar Innehåller beskrivning av 35 Bollekar
  2. Handbollsskola, övningsförråd, Innehåller 20 planerade lektioner samt ett övningsförråd med lekar.
  3. Övningsförråd Kasta-Fånga-Studsa i progression     
 
Eller filmer: 
Det finns dessutom filmat material från både Sverige och övriga Europa på ämnen som individuell teknik och spelövningar. 
Svenska Handbollförbundets utbildningsportal

Utbildningsportalen är en digital utbildnings- och kunskapsbank för svensk handboll.

 

Här får du som tränare och spelare möjlighet att utveckla dina tekniska och taktiska kunskaper, oavsett ålder och nivå. Du får även en tydlig överblick av alla de digitala utbildningsmaterial som finns tillgängliga för att vässa dina kunskaper.  

 

I övningsverktyget kan du skapa egna övningar och träningspass och ta del av Svenska Handbollförbundets övningar. Verktyget finns tillgängligt via mobil och surfplatta och är därför enkelt att använda som redskap under träning.

 

Pärmar och böcker har ersatts av digitalt material. Besök utbildningsportalen idag!
https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/handboll/tranare/ 

Norska handbollsförbundets
Danska handbollsförbundet
Europeiska handbollförbundets utbildningskanal EHF can
 
Anmälan till aktivitet
Kommande evenemang
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt