Sponsra Sävar IK varje gång du handlar på ICA Sävar!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävar Idrottsklubb
Idrott till glädje för alla
RÖDA TRÅDEN

Spelarutbildningsplan fotboll

Sävar IK vill ge stöd till alla ledarna vid planering och genomförande av barn- och ungdomsverksamhet inom föreningen och har därför tagit fram en Spelarutbildningsplan för fotboll.

 

Det som beskrivs i denna spelarutbildningsplan bygger på rekommendationer från Svenska Fotbollsförbundet utbildningsmaterial samt föreningens Vägledning & riktlinjer.

 

Syftet med vår spelarutbildningsplan är att alla ledare i föreningen skall ha samsyn kring hur vi kan utbilda fotbollsspelare i Sävar IK.

 

Vi tar hänsyn till barn och ungdomars mognadsnivå för att träning och match ska anpassas till exempelvis deras fysiska, psykiska och sociala förutsättningar. Det synsätt som genomsyrar Sävar IK:s barn- och ungdomsverksamhet är i grunden samma som ”Idrotten vill” och ”Fotbollens Spela, lek och lär”. Därigenom bygger Sävar IK:s verksamhet på ett barnrättsperspektiv, vilket innebär att barnet/ungdomens bästa alltid sätts i första rum och utgångspunkten är barns rättigheter och lika värde.

 

Vår verksamhet ska genomsyras av omtanke och glädje och ge barn och ungdomar möjlighet att utvecklas i sin idrott. Sävar IK vill att alla barn ska tycka det är kul att komma till och gå hem från en aktivitet i föreningens regi.

 

Vår spelarutbildningsplan inom fotboll är ett levande dokument som kontinuerligt utvärderas, utvecklas och förbättras i en oavslutad process.

Spelarutbildningsplanen är framtagen på uppdrag av föreningsstyrelsen i Sävar IK.
Ansvarig kontaktperson: Maria Bergkvist. (maria.bergkvist@savarik.se)
Frågor och synpunkter tas tacksamt emot.

 

Spelarutbildningsplan Sävar IK fotboll 6-19 år.pdf

Träningsupplägg fotboll

Här finns förslag på träningsupplägg som utgår från Svenska fotbollsförbundets inriktning för barn- och ungdomsfotboll. Vi hoppas kunna hjälpa nyblivna och gamla tränare med att planera och hitta övningar för sina kommande träningspass.

 

Träningarna tar hänsyn till barns och ungdomars mognadsnivå för att träning och match ska anpassas till deras fysiologiska, psykologiska och sociala förutsättningar. Våra träningar strävar mot vad Idrotten vill (Riksidrottsförbundets idéprogram)  - att idrott för barn ska vara lekfull och allsidig och bygga på barnens olika utvecklingstakt. Detta för att ge bästa förutsättningar till långsiktig idrottslig utveckling.

 

Spelet som utgångspunkt

Vid planering av en träning är det viktigt att ha spelet som utgångspunkt. Varje träningstillfälle bör ha ett centralt tema som syftar till att träna både anfallsspel eller försvarsspel. Utifrån respektive tema väljs övningar med inriktning på färdighets- eller spelövningar.

 

Övningar som utgår från spelet bidrar till att förutsättningar för lärande ökar. Helheten i spelet blir en effektiv inlärningsmetod. Om träningen liknar spelet ökar möjligheten för spelarna att lära sig fotboll och att utveckla sina färdigheter.

 

Spel på träning bör ske med de spelytor och det antal spelare som gäller för spelformen eller med mindre ytor och färre spelare. Att spela med färre antal spelare och mindre yta gör att antalet fotbollsaktioner med boll ökar per spelare.

Träningar - Spelformen 3 mot 3

Spontan och allsidig träning bör dominera för spelare i sex- och sjuårsåldern. De bör träna en gång i veckan under en begränsad tid av året. Målsättningen med fotbollsträningen är att skapa en positiv bild av fotboll samt möjliggöra och stimulera fysisk aktivitet även utanför fotbollsträningen. till exempel genom deltagande i andra idrotter, spontanfotboll eller annan spontan lek.

 

När sex- och sjuåringar spelar fotboll ligger fokus nästan helt och hållet på bollen eftersom barnen har svårt att uppfatta vad som händer omkring dem. I anfallsspelet är det vanligt att seplarna driver bollen och försöker skjuta. Försvarsspelet sker oftast individuellt där flera spelare samtidigt försöker ta bollen.

 

Tematräningar enligt SVFF:s rekomendationer.

Fotboll 6-7 år - Driva 1 - Ta bollen

Fotboll 6-7 år - Driva 2 - Ta bollen

Fotboll 6-7 år - Vända - Ta bollen

Fotboll 6-7 år - Skjuta - Ta bollen

 

Lekar och spelövningar.

 

Sävar IK - Info vid uppstart av nytt lag i fotboll

Träningar - Spelformen 5 mot 5

I åtta-nioårsåldern bör spontan och allsidig träning dominera. Därför rekomenderas att träna en eller två gånger i veckan under en begränsad tid av året. Målsättningen med fotbollsträningen är att skapa en positiv bild av fotboll samt möjliggöra och stimulera fysisk aktivitet även utanför fotbollsträningen. till exempel genom deltagande i andra idrotter, spontanfotboll eller annan spontan lek.

 

I åtta-nipårsåldern är förmågan att samarbeta begränsad. Spelarna har fortfarande fokus på sig själva och bollen även om de börjar lära sig att uppfatta vad som händer i den närmaste omgivningen.

 

Teamträningar enligt SVFF:s rekomendationer.

Fotboll 8-9 år - Utmana, finta, dribbla - Bryta

Fotboll 8-9 år - Driva, vända - Pressa

Fotboll 8-9 år Passa, ta emot - Markera

Tillslag

Eija Feodoroff har i över 25 år arbetat med att utveckla spelares tillslag. Eijas erfarenheter och kunskap har hon förmedlat till spelare och ledare på olika nivåer i såväl svenska som internationella klubb- och landslagsmiljöer. https://www.tillslag.se/ 

 

Kika gärna på några av länkarna för att få inspiration.

Reportage: Arbetsplats Allsvenskan - Tillslagscoach Eija Feodoroff - YouTube

Gör som proffsen ta hjälp av Eija youtub 

Ahmed Yasin tillslag.se - YouTube

Lotta Schelin vässar skottet inför VM

Tobias Englund tillslag.se

Eija Feodoroff Extraträning

 

Ett tips!

Använd appen Hudl Technique för att spela in dina spelares skott och sedan kan man se dem i slowmotion för att försöka se vad de kan ändra på så skottet blir ännu bättre.

Föreläsningar - SVFF

Lunchwebbinarium med Danile Ekvall, Fotbollsspsykologi - SVFF

 
 

Förberedelseträning med Jimmy Högberg, Nationell fotbollsutbildare SVFF

https://www.youtube.com/watch?v=_pcbrnmfNyw

Registrera dig på Fotbollsportalen - Svenska Fotbollförbundets tränar- och spelarutbildning

Nu kan du inspireras av Spelarutbildningens VAD spelarna ska lära sig - och ta del av tränarutbildningens HUR träningen kan genomföras.
Portalen ger dig dessutom verktygen för att skapa egna övningar som du enkelt kan spara ner i träningspass och ta med dig till träningen. Du kan även få tillgång till hundratals övningar från Svenska Fotbollförbundet.


Vill du vara en uppdaterad tränare är det här en av platserna du ska vara en del av!



Registrera dig här.



 
Anmälan till aktivitet
Kommande evenemang
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt