Sponsra Sävar IK varje gång du handlar på ICA Sävar!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sävar Idrottsklubb
Idrott till glädje för alla
RÖDA TRÅDEN

Utvecklings- och spelarsamtal

För att göra det roligare och lättare att vara ledare får du här ett stöd för utvecklingssamtal.

 

Syftet - Som ledare för ett idrottslag/grupp kan utvecklingssamtal hjälpa både dig och den aktive att:

  • lära känna och förstå sig själva och varandra bättre

  • trivas bättre och utvecklas med både idrotten och med gruppen

  • få synpunkter och förslag på vad som kan förbättras

För ledaren är det särskilt viktigt få en bild av om alla aktiva trivs i Sävar IK och har roligt. Samtalet med en individ kan göra att hela gruppen fungerar bättre.

 

Utvecklingssamtal genomförs mellan ledare och den aktive, men självfallet kan förälder få delta på begäran eller om önskvärt.

 

Om det kommer fram känsliga uppgifter ska ledaren direkt ta kontakt med förälder, annan ledare i föreningen eller annan vuxen beroende på situationen. Det kan också vara uppgifter som gäller andra aktiva eller vuxna i gruppen eller laget.

 

Förberedelser inför utvecklingssamtal
Innan du påbörjar utvecklingssamtalen, dela ut utvecklingssamtalsformuläret till samtliga aktiva och be dem att fylla i sina svar/kommentarer. OM det är möjligt kan det vara bra att få tillbaka formuläret en tid innan du ska ha samtalet. Tänk genom i förväg vad du vill fråga eller säga i samtalet. Skriv ned egna svar på frågorna som gäller den aktives utveckling för att möjliggöra en dialog med den aktive, t ex för frågan, ”Vad anser du vara dina starka sidor som idrottare (fotboll, innebandy, handboll, gymnastik) inom följande områden?”

 

Tips och råd för ett bra samtal
Boka tid och plats några dagar innan. Det kan vara ett träningsläger eller cup/tävling där man har tid att schemalägga alla samtalen. Välj ett ställe där ni kan sitta ifred och där båda känner sig bekväma. Ett samtal med utvecklingssamtal-formuläret som grund tar ca 15 minuter att genomföra.

 

- Frågor och svar ska vara direkta, konkreta och specifika.

 

- Frågor ska vara öppna så att de inte kan besvaras med ja eller nej. Otydliga svar ska preciseras av samtalspartnern, inte tolkas av mottagaren, använd “Hur menar du?” ”Berätta mer”.

 

- Frågor av typen “varför” ska undvikas eftersom de ger intrycket att man är ute efter en bestämd förklaring eller orsak. Mindre hotfulla frågor ska användas. Exempelvis ”Vad tror du ligger bakom det?” eller ”Hur tror du att det hände?”.

 

- Varje fråga ska stimulera dialogpartnern till eftertanke, reflektion och utveckling. Till exempel ”Hur tycker du att du reagerade i den situationen?” eller ”Vilka slutsatser kan du dra av det?”

 

- I slutet av samtalet är det bra att sammanfatta i en eller två punkter, vad ni har kommit överens om och vad den aktive ska tänka på och kanske träna lite extra på till nästa utvecklingssamtal. Tänk på att utvecklingssamtalet helst ska vara både tillbakablickande och framåtblickande, dvs sammanfatta den tiden som varit sedan förra samtalet och tiden framåt (till nästa utvecklingssamtal).

 

Efter utvecklingssamtalen är genomförda
Spara anteckningar. De kommer att ligga som underlag för uppföljningen i nästa utvecklingssamtal (även till följande säsong).

 

Exempelmallar för samtal med aktiva

Spelarsamtal.docx

Spelarsamtal.pdf

 

Utvecklingssamtal.docx

Utvecklingssamtal.pdf

 

Trivselenkät från Folkhälsan

Ni kan göra denna trivselenkät i laget i papperform eller be Sävar IK:s verksamhetsledare om en länk så kan den göras digitalt via Survey Monkey där ni som ledare får en samlad översikt av alla svar, alla aktiva svarar anonymt.

Trivselenkät barn-och unga inom idrott.pdf

 

Forma egen enkät

Vill man forma en egen enkät kan man skicka in frågor via mejl till Sävar IK:s verksamhetsledare så sätts en enkät ihop i Survey Monkey, då får ni en länk att dela till er grupp för svar. När enkäten är klar så får ledarna för laget/gruppen en PDF med svar.

 

 
Anmälan till aktivitet
Kommande evenemang
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt