Sävar IK är Årets idrottsförening i Västerbotten 2019!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Sävar Idrottsklubb
Korpen

Premiär för Sävars första Reflexbana
2020-10-05 10:24
Dra ihop ett gäng kompisar eller ta med dina barn på ett nattäventyr och sping/gå reflexbanan

Inne i skogen är det tyst, kolsvart och vindstilla. Endast lampans sken och några reflexer som syns i skogen. Äventyret kan börja! Med hjälp av skenet från lampan och reflexerna i skogen kommer du få ett fantastiskt träningspass. Sävar IK/korpen kan nu stolt presentera sin två första reflexbanor skapade av Adam Sernheim och Björn Eriksson. Reflexbanan (röd) är prövad och godkänd av Loke och Olle och de tyckte den var jättespännande! Ett äventyr som det pratas om länge!

Vad är då en reflexbana? Jo, det är helt enkelt en snitslad bana – som bara syns i pannlampans eller ficklampans sken! Små reflexer är fastsatta på träden. Under dagtid märker man dem inte– men i mörker och i lampans sken lyser de upp. Även om banan följer en preparerad stig och ibland i ospårat terräng, så är det en annan sak att springa den i mörkret jämfört med i dagsljus. Man skärper sinnena och livet i ens ljustunnel är kompakt och fokuserat. Upplevelsen är att det går snabbare och är lite som en ”berg och dalbana”. När du springer i mörker är det viktigt att du har koll på reflexerna. Detta för att du inte kommer se reflexerna om du vänder dig om. Då måste du istället backa och försöka hitta något som glimmar. 


Vad behövs för att springa? Låna eller införskaffa en pannlampa eller ficklampa. Snöra på dig några löparskor. Nu är du klar för start! Dra ihop ett gäng kompisar eller ta med dina barn på ett nattäventyr och stick till skogen. 

Var? Start vid Sävar IP. Den korta slingan som är snitslat med röda reflexer är 1,5 km. Den röda är också anpassad för barn. Den längre banan är ca 2,1 km

Hur kom det sig att det blev en reflexbana? Det hela startade på Sävar IK/Korpen möte då det beslutades att satsa mer på trail-sport. En liten arbetsgrupp bestående av Adam Sernheim, Björn Eriksson, Malin Carlsson, Niclas Bromark, Andreas Brandt och Per Höglund har påbörjat arbetet med att öka förutsättningarna att hålla på med trail-aktiviteter i Sävar med både löpning, orientering och trail-cykel. Det pågår även arbete med att skapa banor via Strava där vi kan ha olika digitala tävlingar och utmaningar både löpning och MBT-cykel och digital orientering i skogarna runt Sävar IP. Vi hoppas lansera dessa under oktober månad. Först ut är Adam och Björns projekt med reflexbanorna som nu står klar. Vi hoppas att under lovveckan v.44 skapa ett event för hela familjen att delta i. Det är ju som ni vet snart Halloween… Mer information kommer på hemsidan och sociala media. 

 
Vi finns på Linkedin
Stöd Sävar IK
Våra samarbetspartners
Senaste sävarnytt