Hoppa till sidans innehåll

Sävar IK strategidag 2017

2017-08-27 22:35
Under söndagen samlades 20 stycken ledare på Skeppsviks herrgård för att staka ut riktningen för nästa år, då vi genomförde den andra strategidagen för Sävar IK
  • Uppdaterad: 2017-08-27 22:37

Det var personer från föreningsstyrelsen, sektionsstyrelserna, valberedningen och några arbetsgrupper som slutit upp för att bidra till föreningens fortsatta utveckling.

Lyfta fram och glädjas över framgångar

Det händer ständigt och har hänt så fantastiskt mycket i vår förening det senaste åren. Inledningen av dagen lades därför på att tillsammans strukturera ett årshjul av glädjeämnen. Stort och smått samsades; innebandyns P02/03 cupseger i Ö-vik, handbollens båda A-ungdomslag vidare till USM steg III tillsammans med invigning av multiarenan, genomförande av LING-dagen eller ett strategiskt arbete med tidsfördelning i våra hallar. Där har ni några få exempel av en mycket diger uppräkning. Så mycket att vara stolt och glad över.

Återerövra vision, värdegrund och verksamhetsidé

Under fjolårets strategidag startade arbetet med att ta fram nya visionsdokument för föreningen. De fastställdes också på årsmötet i februari i år. För att få ny kraft, men också för att det är många som är nya jämfört med ifjol, var ett viktigt syfte att återerövra dem. Därför la vi ett pass på att arbeta med dem i en SWOT. Fullt klart är att vi är mycket nöjda med våra styrdokument och att de erbjuder många  möjligheter till både utveckling och samverkan. Vår vision, värdegrund och verksamhetsidé tillsammans med våra fokusområden finns att läsa här.

Redovisning medlemsundersökning

Under strategidagen offentliggjorde vi också resultatet på vår första medlemsenkät. 330 svar är vi mer än nöjda med. 59 stycken har också bemödat sig att skriva en öppen kommentar av olika slag. Resultatet kommer att publiceras i en egen artikel, men sammanfattning finns mycket att vara stolta över även här, framför allt på frågan “sammanfattningsvis, så här nöjd är jag med Sävar IK” där vi når nästan 80 procent som svarat 4 eller 5 på en 5-gradig skala. Vi är också väldigt nöjda med att ha kommit igång med en typ av medlemsmätning. Det vill vi göra mer.

Utbildning i RF anvisningar för barn- och ungdomsidrott

Dagen innehöll också ett rent utbildningpass då Micke Eriksson, verksamhetsledare på SISU, utbildade på RFs anvisningar i barn- och ungdomsidrott. Det är ett styrdokument som mycket tydligt beskriver vad man behöver leva upp tills som förening då man sysslar med barn- och ungdomsidrott. Anvisningarna utgår från FNs barnkonvention. Vi konstaterar att vi har en del att leva upp till, frågor som vi får adressera under det närmaste året. Värdefullt med ny kunskapspåfyllnad.

Processledare Micke SISU

Avstämning och fördjupning fokusområden

Vi fjolårets strategidag pekade vi också ut sex stycken särskilt viktiga fokusområden, som behövs för att vi ska ta nästa steg framåt. Vi gjorde en avstämning av dessa för att se hur väl vi kommit igång i aktivitetsplanerna kring dessa fokusområden. En nyttig påminnelse och uppfräschning, för att få kraft i dem igen. Samtidigt - precis som ordförande Staffan var tydlig med - får vi inte glömma bort att vi är ideella. Vi måste ha rimliga ambitioner och tidsplaner och framför allt rimligt dåligt med samvete för allt som inte blir gjort enligt plan. Vi rör oss ständigt framåt, utvecklas ständigt. Det är det viktiga. Att en del saker tar längre tid får vi helt enkelt leva med. Att vi nu anställer en barn- och ungdomsutvecklare - Maria, som dessutom deltog under dagen - gör att vi kommer att kunna skruva upp tempot i några fokusområden.

Gemensam mål - vägen mot vår vision

Vi tycker att det saknas några konkreta mål för att komplettera våra styrdokument och som gör att vi rör oss mot vår utmanande vision. Vi testar tanken att formulera ett antal tillväxtmål, för vi har som utgångspunkt att vi faktiskt både vill och behöver växa, på många sätt. Vi för också resonemang om hur vi också kan märka/mäta ännu mer att vi faktiskt rör oss åt rätt håll, hur vi ska mäta tillväxten på ett klokt sätt. Mätning ger ju dessutom per automatik fokus enligt den gamla devisen “det man mäter, blir gjort”.

Sammanfattningsvis var detta en strategidag som gav mycket mer energi än den tog. Det är en ynnest att få jobba med ett sånt kompetent och engagerat gäng. Det borde fler grupper i vår förening göra oftare. Samtal och processer som bidrar med ny energi och ny kraft är riktigt häftigt.

 

Skribent: Niclas Bromark
Epost: Adressen Gömd

Senaste SävarNytt

 

Tidigare nummer hittar du här.

__________________________________

 

__________________________________

 

__________________________________ 

 

Hos vår samarbetspartner
hittar du alltid bra tips!

 

 

 

Adidas logo 200 

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

 

Postadress:
Sävar IK
Aspvägen 30
91831 Sävar

Kontakt:
Tel: 070 232 42 00
E-post: This is a mailto link

Se all info